Suroviny:

  • žitný kvásek (nejlépe domácí - ten náš s námi bydlí už skoro 3 roky a jmenuje se Evžen Žitný)
  • žitná mouka
  • sůl (používám růžovou himalajskou)
  • chlebové koření (výborné je vídeňské), postačí i samotný drcený kmín
  • kari koření nebo čistá kurkuma
  • vlažná voda (převařená)
  • semínka (např. slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová apod.)
  • sádlo na vymazání formy

Příprava těsta:

Těsto na kváskový chleba připravuji večer, přes noc kvasí a během dopoledne druhého dne peču. Protože je těsto jako kaše a opravdu hodně lepivé, používám výhradně mísu a vše míchám v ní. Na vál jsem těsto vyndala jen poprvé, a už to nikdy neudělám :-) Velikost mísy asi jako na přípravu těsta na bábovku.

Takže, jdeme na věc. Do 0,5 litru vlažné vody zamíchám 2 polévkové lžíce kvásku, hezky rozpustím a naliju do mísy, kde jsem si připravila 0,5 kg žitné mouky, 2 lžičky soli a 1 polévkovou lžíci chlebového koření. Směs zamíchám, měla by to být hustá kaše. Většinou trošku vody přidám. Mísu přikryju buď mikrotenovým sáčkem, nebo používám bavlněný ubrousek napuštěný včelým voskem. Přes noc nechám kvasit při pokojové teplotě, vybírám nejteplejší místo v domě.

Do rána těsto nabyde, je plné bublin a řidší. Přidám další 2 lžíce žitné mouky, znovu hezky promíchám, ať se všude dostane kyslík. Nyní odeberu vrchovatou lžíci kvásku na příští pečení a ve skleničce uchovám v lednici. Těsto je zatím čisté, bez semínek a kari.

Až po odběru vzorku přidám do mísy s těstem 1 lžíci kurkumy (nebo dětského kari), 1 lžíci slunečnice, 1 lžíci lněných semínek nebo sezamu. Množství semínek a druh už je na vás. Lze přidat i bylinky, slaninu apod. Zjistila jsem, že ta kurkuma sráží aciditu, takže chlebík není tak kyselý.

Teď mám opět hustou a pěkně žlutou hmotu, kterou už exportuji do sádlem vymazané formy. Např. do srnčího hřbetu. Já miluji kůrky, tak těsto rozděluji do malých skleněných nebo keramických forem, abych měla tenké chleby a co nejvíc kůrky.

Ve formě přikryté fólií nechám těsto 2 hodiny pracovat, opět na teplejším místě.

Pečení:

V elektrické troubě na 210 stupňů asi 45 minut, pak chleba vyklopím a dopeču ještě 10 minut, aby byl opravdu dozlatova a křupavý ze všech stran. Nezapomeňte sundat před pečením tu fólii ;-)

První den okrájím a sním všechny patky :-D Kousek chleba si schovám do ubrousku napuštěného včelím voskem (nedoporučuji igelit, mikroten) a zbytek dám do mrazáku a postupně v týdnu vytahuji. Doma ho jím jen já a vydrží mi týden.